Te Kultivuara

Boronica

Përshkrimi: Bimë shkurrëze deri 80 cm e lartë. Gjethet e lëmuar të gjelbra formë vezake të dhëmbëzuara. Lulet kambanore, ngjyrë trëndafili në të bardhë të vetmuara. Fruti është rrushk ngjyrë blu të zezë. Përhapja në Kosovë: Mjaft e shpeshtë në zonën subalpine të Sharrit dhe Alpeve Shqiptare. Pjesët e përdorshme: Gjethi (Myrtilli folium) dhe fruti …

Boronica Read More »

Kamomili

Përshkrimi: Bimë barishtore njëvjeçare 15-60 cm. Me rrënjë të holla e gjethe të ngushta pendore të ndara 2-3 herë. Lulet me aromë karakteristike në kaptinë e cila kur këputet mbetet një hapësirë. Përhapja në Kosovë: Rritet afër rrugëve dhe vendeve gurishtore ku shkelen.. Pjesët e përdorshme:  Lulet (Matricaria flos) Vjelja: Lulet vjelën gjatë pranverës dhe …

Kamomili Read More »

Mullanja Mjekësore

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Përshkrimi: bimë barishtore shumëvjecare deri 2m e lartë me rrënjë të gjata dhe të trasha. Gjethet të mëdha të vrigulluara deri në mes me bishta të gjatë, me push. Kurora ka 5 petale më të mëdha se …

Mullanja Mjekësore Read More »

Barpezmi

Përshkrimi: bimë barishtore shumëvjecare me rizomë zvarritës nga e cila krijohet një kërcell që rritet 10 – 70 cm. Gjethet e ndara pendore 0.5 – 1.2 cm të gjera, pak a shumë me push. Braktet e mbështjellës gati të shogëta. Luet e bardha deri në të verdha të vendosura në kaptinëza me diametër 3 – …

Barpezmi Read More »

en_USEnglish