Pelimi i zi

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Përshkrimi: bimë barishtore shumëvjecare me kërcell të ngjitur, të degëzuar, me rrënjë të trashura dhe gjethe të blerta, të cara në 3 -5 segmente deri në bazë.
Lulet në lulesa të hapëta me ngjyrë të kaltërt ose të vjollce.

Përhapja në Kosovë: Malet e Sharrit, Alpet Shqipetare, rritet edhe në pjesë të tjera të Evropës, Azisë e më gjerë.

Pjesët e përdorshme: rrënja ( radix ), rrallë gjethet.


Vjelja: në Vjeshtë ose heret në Pranverë pa filluar periudha vegjetative.

Tharja: duhet të bëhet në tharëse në 50 – 60 °C.

Kategoria terapeutike: përdorim i jashtëm, antireumatik dhe antinevralgjik.

Përdorimi: Ankonitini përdoret si granulë në dozë 0.1mg granulëpër trajtim të neuralgjive të fytyrës.
Rrënjët i përdoren edhe si analgjetik, antinevralgjik, anti-inflamator dhe antipiretik.

Përgaditja dhe doza: përdoret në formë tinkture të holluar ose në koncentrik më të lartë në trajtim të reumatizmit dhe neuralgjisë.

  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish